Ga naar de inhoud

MTC boekt goede resultaten

  Met een gemiddelde winst van 1,6 cent per liter melk kan de Milk Trading Company (MTC) tevreden terugkijken op het eerste kwartaal van 2021. Sinds de start in 2018 in België realiseert de coöperatie een constante plus op de melkprijs van 2,8 cent per liter.

  “De belangstelling voor de MTC is, mede dankzij de puike resultaten groot”, aldus MTC-directeur Dirk Coucke. “We verdubbelen zowat elk jaar in omvang. Op dit moment telt de MTC 193 Belgische en 129 Nederlandse leden, die samen 528 miljoen liter melk leveren. De Belgische en de Nederlandse melkveehouders ontvangen eenzelfde plus op de melkprijs.” De bovengemiddelde prijs compenseert voor haar leden de hogere krachtvoerkosten en de lagere fysieke melkprijs van de afgelopen tijd.

  Vooruitzichten

  “De vooruitzichten voor de zomer van 2021 zijn goed”, aldus Coucke. “De melk wordt op dit moment verhandeld voor 38 tot 38,50 euro per 100 liter. Deze prijs, die geldt voor de komende zes maanden, is vergelijkbaar met de garantieprijs van het Nederlandse FrieslandCampina.

  Hedging

  De MTC heeft als doel het afdekken van prijsrisico’s op de fysieke markt. Om dit te realiseren werkt MTC met hedging. Bij ondergemiddelde prijzen legt de coöperatie geld bij en ondertussen probeert de coöperatie een plus op de melkprijs te realiseren door gebruik te maken van de zuiveltermijnmarkt. “Hoe dieper het dal, hoe beter onze resultaten”, stelt Coucke. En dat is precies wat de MTC met haar risicomanagement probeert te bereiken.

  Aansprekende resultaten

  “Het concept spreekt aan”, stelde ook Niek Groot Wassink, Adviseur Financieel Management bij DLV advies, vorig jaar. “De belangstelling is groot. Maar je moet wel 8 cent per liter inleggen en dat moet dan ook maar net kunnen.”

  De MTC is een zelfstandige coöperatie, die wordt gefaciliteerd door DLV Advies in Nederland en DLV in België.

  Dit artikel is overgenomen van melkvee.nl

  e correctly