Ga naar de inhoud

Hoe werkt de melktermijnmarkt?

De termijnmarkt is een beurs waar kopers en verkopers kunnen  handelen in goederen op een toekomstig tijdstip. Het gaat om futures, waarbij partijen een prijs in de toekomst voor een bepaald product afspreken. Op het vooraf vastgestelde tijdstip vindt de afrekening plaats tussen de eerder afgesproken prijs en de daadwerkelijke marktprijs. Indien de afgesproken prijs hoger is dan de werkelijke marktprijs ontvangen de leden geld. Wanneer de afgesproken prijs lager is dan de werkelijke markprijs moeten de leden geld bijbetalen. De melkveehouder blijft via zijn eigen melkfabriek de melk leveren en zijn gewone melkgeld ontvangen. 

Prijsrisico’s managen

Het managen van prijsrisico’s van voer en melk wordt voor veel ondernemers steeds belangrijker. De grotere prijsvolatiliteit van voer en melk is hiervan mede de oorzaak. Door de melkprijs vast te zetten op de termijnmarkt kunnen prijsdalen beperkt worden. 

Een voorbeeld 

De MTC (een voorbeeld van prijsricomanagement instrument) verkocht in januari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent voor november 2020. Stel dat de termijnmarktprijs dan 35 cent is, dan koopt MTC deze future in november 2020 terug voor 35 cent. De winst van 3 cent per kilo melk komt in de gezamenlijke pot en wordt naar rato van ingebrachte melk verdeeld onder de deelnemende melkveehouders. De winst- of verliesdeling wordt per maand bepaald, vervolgens vindt er per melkveehouder een verrekening plaats. Stel nu dat de 3 cent winst in dit voorbeeld over een heel jaar gerealiseerd wordt dan verdient de melkveehouder met een miljoen liter melk die 300.000 kilo melk heeft vastgezet op de termijnmarkt dus 9.000 euro op jaarbasis. 

Stel dat de MTC in januari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent voor november 2020 heeft verkocht, maar de termijnmarktprijs is op dat moment 41 cent, dan ontstaat er een verlies van 3 cent. Dit verlies dient per individuele melkveehouder naar rato te worden afgerekend over haar deelnemende liters. In dit geval moet de veehouder dus geld bij betalen. 

  


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/milktradingcompany.nl/httpdocs/wp-includes/media.php on line 477
FEBRUARI 2020
HOE WERKT HET

Stel, de MTC verkocht in februari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent in november 2020. Stel dat de daadwerkelijke melkprijs dan 35 cent is, dan koopt MTC deze future in november 2020 terug voor 35 cent. Stel dat de MTC in februari 2020 een future voor boter en melkpoeder op een omgerekende melkprijs van 38 cent voor november 2020 heeft verkocht, maar de termijnmarktprijs is op dat moment 41 cent, dan ontstaat er een verlies van 3 cent.

3 CENT BOVEN OF ONDER GEMIDDELDE PRIJS PER KILO MELK

Wanneer de prijs 3 cent per kilo melk hoger ligt dan de gemiddelde prijs, dan komt dit bedrag in de gezamenlijke pot en wordt naar rato van ingebrachte melk verdeeld onder de deelnemende melkveehouders. Wanneer de prijs 3 cent onder het gemiddelde komt de liggen, dient dit verlies per individuele melkveehouder naar rato te worden afgerekend over haar deelnemende liters. In dit geval moet de veehouder dus geld bij betalen. De winst- of verliesdeling wordt per maand bepaald, eens per kwartaal vindt per melkveehouder de verrekening plaats.

NOVEMBER 2020
GRIP OP DE OPBRENGSTPRIJS VAN UW MELK

Stel nu dat de 3 cent boven de gemiddelde prijs, zoals in dit voorbeeld omschreven, over een heel jaar gerealiseerd wordt dan verdient de melkveehouder met een miljoen liter melk die 300.000 kilo melk heeft vastgezet op de termijnmarkt dus 9.000 euro op jaarbasis.

OOK GRIP OP DE MELKPRIJS

Bekijk de prijzen en voorwaarden

Grip op de melkprijs

Vaste tevreden melkprijs voor de leden

Liquiditeit

Afvlakking van de liquiditeiten bij melkprijsstijgingen en dalingen

Meer kennis

Door deelname krijgt u betere kennis van prijsvorming en termijnmarkt

Wilt u meer informatie of deelnemen aan de MTC. 
Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 
Naam